HPP
Технологичната иновация за хранителната промишленост
Какво е HPP?
Обработката чрез високо хидростатично налягане (HPP) е иновативна, но проверена и сигурна технология в хранително-вкусовата промишленост. По същество тя представлява техника за студена пастьоризация с цел запазването на хранителните продукти. При процеса предварително опаковани в гъвкава и водоустойчива опаковка храни и напитки се подлагат на високо хидростатично налягане до 6000 бара. В зависимост от вида продукт и неговото съдържание на вода обработката продължава от няколко секунди до няколко минути. Чрез силата на налягането се отстраняват всички патогени в продуктите (листерия, салмонела, ешерихия коли и др.). Резултатът е безопасен хранителен продукт със запазено качество, удължен срок на годност и още множество предимства.
Как работи HPP?
Технологичният процес започва със зареждане на опакованите продукти в специален контейнер, който се поставя във вътрешността на барокамера. След плътно затваряне на барокамерата тя се запълва с вода, посредством която се упражнява високо налягане върху продуктите (до 6000 бара). Създаденото хидростатично налягане се прилага равномерно, като времетраенето на обработката варира от няколко секунди до няколко минути в зависимост от продуктовата група. След изтичане на определеното време под високо налягане започва декомпресия. Налягането пада бързо и обработените продукти се изваждат от барокамерата. След обработката им е необходимо хладилно съхранение.
Резултатът от студената пастьоризация под високо налягане е безопасен хранителен продукт със запазено качество, удължен срок на годност и намалена употреба на консерванти. Тъй като храните и напитките се обработват в крайната им опаковка и впоследствие се съхраняват при ниски температури, не съществува риск от нова поява на патогенни микроорганизми и бактерии в рамките на срока на годност на продуктите.
За какви продукти може да се ползва HPP?
Много продукти могат да се възползват от предимствата на обработката под високо налягане и АкваБар може да обработи следните храни и напитки за вашите нужди.
- Малотрайни колбаси
- Термично обработени меса
- Мариновани сурови меса
- Риба и морски деликатеси
- Други
- Мокри салати
- Разядки
- Сосове
- Други
- Готови ястия
- Супи
- Други
- Студено пресовани сокове
- Студени кафени и чаени напитки
- Ядкови млека
- Други
- Сирена
- Млека
- Други