HPP

Технологичната иновация за хранителната промишленост

Какво е HPP?

Обработката чрез високо хидростатично налягане (HPP) е иновативна, но проверена и сигурна технология в хранително-вкусовата промишленост. По същество тя представлява техника за студена пастьоризация с цел запазването на хранителните продукти. При процеса предварително опаковани в гъвкава и водоустойчива опаковка храни и напитки се подлагат на високо хидростатично налягане до 6000 бара. В зависимост от вида продукт и неговото съдържание на вода обработката продължава от няколко секунди до няколко минути. Чрез силата на налягането се отстраняват всички патогени в продуктите (листерия, салмонела, ешерихия коли и др.). Резултатът е безопасен хранителен продукт със запазено качество, удължен срок на годност и още множество предимства.

Как работи HPP?

Технологичният процес започва със зареждане на опакованите продукти в специален контейнер, който се поставя във вътрешността на барокамера. След плътно затваряне на барокамерата тя се запълва с вода, посредством която се упражнява високо налягане върху продуктите (до 6000 бара). Създаденото хидростатично налягане се прилага равномерно, като времетраенето на обработката варира от няколко секунди до няколко минути в зависимост от продуктовата група. След изтичане на определеното време под високо налягане започва декомпресия. Налягането пада бързо и обработените продукти се изваждат от барокамерата. След обработката им е необходимо хладилно съхранение.

Резултатът от студената пастьоризация под високо налягане е безопасен хранителен продукт със запазено качество, удължен срок на годност и намалена употреба на консерванти. Тъй като храните и напитките се обработват в крайната им опаковка и впоследствие се съхраняват при ниски температури, не съществува риск от нова поява на патогенни микроорганизми и бактерии в рамките на срока на годност на продуктите.

За какви продукти може да се ползва HPP?

Много продукти могат да се възползват от предимствата на обработката под високо налягане и АкваБар може да обработи следните храни и напитки за вашите нужди.

sausages
Технология
Технология
Технология
Технология
  • Малотрайни колбаси
  • Термично обработени меса
  • Мариновани сурови меса
  • Риба и морски деликатеси
  • Други
  • Мокри салати
  • Разядки
  • Сосове
  • Други
  • Готови ястия
  • Супи
  • Други
  • Студено пресовани сокове
  • Студени кафени и чаени напитки
  • Ядкови млека
  • Други
  • Сирена
  • Млека
  • Други